Diabetes Type 2: Symptomen en Oorzaken

0
Diabetes Type 2: Een chronische aandoening waarbij het lichaam insuline niet effectief gebruikt, leidend tot verhoogde bloedsuikerspiegels.
Diabetes Type 2: Een chronische aandoening waarbij het lichaam insuline niet effectief gebruikt, leidend tot verhoogde bloedsuikerspiegels.

Diabetes type 2 is een veelvoorkomende chronische aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, risicofactoren en behandelingen. Onze focus ligt op het bieden van betrouwbare, mensgerichte informatie die is onderbouwd door deskundige bronnen.

Wat is Diabetes Type 2?

Diabetes type 2 is een aandoening waarbij het lichaam niet effectief insuline gebruikt, een hormoon dat essentieel is voor de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Insuline speelt een cruciale rol bij het transport van glucose, een vorm van suiker, uit het bloed naar de cellen, waar het wordt gebruikt voor energieproductie. Bij mensen met deze aandoening zijn de cellen resistent tegen insuline of produceert het lichaam niet voldoende insuline om de bloedsuikerspiegel adequaat te reguleren.

Insulineresistentie en Verminderde Insulineproductie

Insulineresistentie: Dit betekent dat de cellen in spieren, vet en lever niet goed reageren op insuline en daardoor glucose niet efficiënt opnemen. Het lichaam probeert deze weerstand te compenseren door meer insuline aan te maken. In de beginfase kan dit voldoende zijn om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, maar na verloop van tijd kan de alvleesklier de verhoogde vraag niet bijhouden.

Verminderde insulineproductie: Naarmate de ziekte voortschrijdt, raken de insulineproducerende bètacellen in de alvleesklier uitgeput door de constante overproductie van insuline. Dit leidt tot een afname van de insulineproductie en verder verhoogde bloedsuikerspiegels.

Verschil tussen Type 1 en Type 2 Diabetes

Hoewel zowel type 1 als type 2 diabetes invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, zijn er belangrijke verschillen:

 • Type 1 Diabetes: Het immuunsysteem valt de insuline-producerende bètacellen in de alvleesklier aan, waardoor deze geen insuline meer kunnen produceren. Deze vorm ontwikkelt zich meestal op jongere leeftijd.
 • Type 2 Diabetes: Het lichaam reageert niet goed op insuline (insulineresistentie) en de alvleesklier produceert mogelijk onvoldoende insuline. Deze vorm komt vaak voor bij volwassenen, hoewel ook steeds meer jongeren worden gediagnosticeerd door veranderingen in levensstijl.

Symptomen

Diabetes type 2 ontwikkelt zich vaak geleidelijk, waardoor de symptomen in het begin mild kunnen zijn en gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Frequent Urineren en Dorst

Hoge bloedsuikerspiegels leiden tot een verhoogde urineproductie, waardoor patiënten vaak moeten plassen. Dit kan op zijn beurt leiden tot uitdroging en een aanhoudend gevoel van dorst.

Onverklaarbaar Gewichtsverlies

Ondanks een normale of zelfs verhoogde eetlust, kunnen mensen met diabetes type 2 gewicht verliezen. Dit komt doordat het lichaam niet in staat is glucose effectief te gebruiken voor energie en in plaats daarvan vet en spierweefsel afbreekt.

Vermoeidheid

Cellen die niet genoeg glucose krijgen, kunnen niet goed functioneren, wat leidt tot chronische vermoeidheid en een gebrek aan energie.

Wazig Zien

Hoge bloedsuikerspiegels kunnen de lens van het oog beïnvloeden, wat resulteert in wazig zien.

Trage Genezing van Wonden

Diabetes kan de bloedcirculatie en de werking van het immuunsysteem verstoren, wat de genezing van snijwonden en infecties vertraagt.

Oorzaken en Risicofactoren

Diabetes type 2 is vaak het gevolg van een combinatie van genetische predispositie en leefstijlfactoren. Overgewicht, vooral abdominale obesitas, is een belangrijke risicofactor, omdat overtollig vetweefsel bijdraagt aan insulineresistentie. Een zittende levensstijl en ongezonde voeding, rijk aan suikers en verzadigde vetten, verhogen het risico op het ontwikkelen van deze aandoening. Daarnaast spelen genetische factoren een rol; mensen met een familiegeschiedenis van diabetes hebben een hoger risico om de ziekte te ontwikkelen.

Genetische Factoren

Een familiegeschiedenis van diabetes verhoogt het risico aanzienlijk. Specifieke genen kunnen de insulineproductie en -werking beïnvloeden.

Levensstijl en Omgevingsfactoren

 • Overgewicht en Obesitas: Overmatige vetopslag, vooral rond de buik, draagt bij aan insulineresistentie.
 • Lichamelijke Inactiviteit: Gebrek aan beweging vermindert het vermogen van het lichaam om insuline effectief te gebruiken.
 • Ongezond Dieet: Een dieet rijk aan suiker, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten verhoogt het risico.
 • Roken: Roken verhoogt de kans op insulineresistentie en complicaties.

Andere Risicofactoren

 • Leeftijd: Het risico neemt toe met de leeftijd.
 • Etniciteit: Bepaalde etnische groepen, zoals Afro-Amerikanen, Hispanic-Amerikanen en Aziatische Amerikanen, hebben een hoger risico.
 • Geslacht: Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen een hoger risico om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Diagnose van Diabetes Type 2

Bloedsuikertests

Om diabetes type 2 te diagnosticeren, kunnen verschillende tests worden uitgevoerd:

 • Nuchtere Bloedsuikertest: Meet de bloedsuikerspiegel na een nacht vasten.
 • Orale Glucosetolerantietest (OGTT): Meet de bloedsuikerspiegel twee uur na het drinken van een glucose-oplossing.
 • HbA1c Test: Bepaalt het gemiddelde bloedsuikergehalte over de afgelopen twee tot drie maanden.

Criteria voor Diagnose

 • Nuchtere bloedsuikerspiegel van 126 mg/dL of hoger.
 • Twee uur na OGTT een bloedsuikerspiegel van 200 mg/dL of hoger.
 • HbA1c-niveau van 6,5% of hoger.

Behandeling

De behandeling van diabetes type 2 omvat meestal een combinatie van veranderingen in levensstijl, medicatie en monitoring van de bloedsuikerspiegel.

Levensstijlveranderingen

Gezond Dieet

Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels, magere eiwitten, en gezonde vetten helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het vermijden van suikerrijke en geraffineerde koolhydraten is essentieel.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de insulinegevoeligheid en helpt bij gewichtsbeheersing. Aanbevolen wordt ten minste 150 minuten matige intensiteit oefeningen per week te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

Medicatie

Orale Medicatie

Er zijn verschillende soorten orale medicatie beschikbaar om de bloedsuikerspiegel te beheersen:

 • Metformine: Vermindert de glucoseproductie in de lever en verbetert de insulinegevoeligheid.
 • Sulfonylurea’s: Stimuleren de alvleesklier om meer insuline te produceren.
 • DPP-4 Remmers: Helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de werking van incretinehormonen te verlengen.

Injecteerbare Medicatie

Naast insuline zijn er andere injecteerbare medicijnen zoals GLP-1 receptoragonisten, die helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en gewichtsverlies te bevorderen.

Monitoring van de Bloedsuikerspiegel

Regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel is cruciaal voor het beheer van diabetes type 2. Dit helpt bij het aanpassen van de behandeling en het voorkomen van complicaties.

Complicaties van Diabetes Type 2

Onbehandelde of slecht beheerde diabetes type 2 kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Hart- en Vaatziekten

Diabetes verhoogt het risico op hartaandoeningen, zoals coronaire hartziekte en beroerte, door bij te dragen aan hoge bloeddruk en hoge cholesterolwaarden.

Nierziekte

Hoge bloedsuikerspiegels kunnen de nieren beschadigen, wat kan leiden tot nierfalen en de noodzaak van dialyse of een niertransplantatie.

Oogproblemen

Diabetes kan leiden tot retinopathie, glaucoom en cataract, die allemaal de visie kunnen verslechteren of zelfs blindheid kunnen veroorzaken.

Zenuwschade

Diabetische neuropathie is zenuwbeschadiging die leidt tot pijn, tintelingen of gevoelloosheid, vooral in de handen en voeten.

Amputaties

Zenuwschade en slechte bloedcirculatie kunnen leiden tot zweren en infecties die slecht genezen, wat kan resulteren in amputaties.

Preventie

Hoewel genetische factoren niet kunnen worden veranderd, zijn er verschillende stappen die kunnen worden genomen om het risico op diabetes type 2 te verminderen.

Gezond Gewicht Behouden

Gewichtsverlies en het behouden van een gezond gewicht verminderen aanzienlijk het risico op diabetes type 2.

Regelmatige Lichaamsbeweging

Fysieke activiteit helpt bij het handhaven van een gezond gewicht en verbetert de insulinegevoeligheid.

Gezond Eetpatroon

Het consumeren van een dieet rijk aan volle granen, groenten, fruit, magere eiwitten en gezonde vetten kan helpen bij het voorkomen van diabetes type 2.

Regelmatige Gezondheidscontroles

Vroegtijdige opsporing en monitoring van risicofactoren zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol kunnen helpen bij het voorkomen van diabetes type 2.

Conclusie

Diabetes type 2 is een ernstige maar beheersbare aandoening. Door een gezonde levensstijl te handhaven, regelmatig medische controles te ondergaan en indien nodig medicatie te gebruiken, kunnen mensen met diabetes een volwaardig en gezond leven leiden. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de symptomen, oorzaken en behandelingen, om de aandoening effectief te beheren en complicaties te voorkomen.

Bronnen en meer informatie

 1. Nederlandse Diabetes Federatie. (n.d.). Wat is diabetes type 2? Retrieved from diabetesfederatie.nl
 2. Diabetes Fonds. (n.d.). Wat is diabetes type 2? Retrieved from diabetesfonds.nl
 3. RIVM. (2022). Diabetes in Nederland. Retrieved from rivm.nl
 4. American Diabetes Association. (n.d.). Standards of Medical Care in Diabetes. Retrieved from diabetes.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in