Discipline voor gewichtsverlies

0
Discipline voor gewichtsverlies
Discipline voor gewichtsverlies

Waarom is het zo moeilijk om gewicht te verliezen en het af te houden? We hebben allemaal gehoord dat gewichtsverlies gewoon een kwestie is van minder calorieën binnenkrijgen dan we uitgeven. Dat klinkt zeker heel logisch, maar is het echt zo simpel?

Ik was bijvoorbeeld van plan om slechts een dag of twee groenten en fruit te eten, om het recente ‘junkfood’ waar ik van had genoten tegen te gaan. Dit was een solide plan dat praktisch een afname van de calorie-inname garandeerde. Een solide plan betekent echter niet altijd een gemakkelijke uitvoering.

Ik dacht dat ik relatief veilig zou zijn om een reis naar de natuurvoedingswinkel te maken. Dus mijn waakzaamheid tegen vetrijk voedsel was naar beneden. Toen ik in de winkel aankwam, werden mijn gevoeligheden aangevallen door een goedbedoelende bediende die wat vers gemaakt corned beef en kool verkocht. Ik kon de verleiding nauwelijks weerstaan. En daarmee was het niet de kous af. Toen mijn pantser eenmaal was doorbroken, vocht de verleiding van smakelijke, ‘gezondheidsgerichte’ koekjesmonsters om mijn aandacht.

Opnieuw capituleerde ik. Mijn normaal gesproken sterke wilskracht leek af te brokkelen. En eenmaal verzwakt, leek het redelijk om gewoon door te gaan. Het is als dat eerste drankje voor de herstellende alcoholist.

Ik heb absoluut geen overgewicht, maar af en toe loopt mijn dieet uit de hand en wordt het vet rond mijn buik iets groter dan waar ik me prettig bij voel. Meestal zijn tijden als deze een geweldige kans om een beetje ontgifting te krijgen, dus ik vind het leuk om me een dag of twee te concentreren op groenten en fruit.

Dit heeft het dubbele effect van het verminderen van mijn calorie-inname. Ik hield ook vast aan het hierboven genoemde eenvoudige plan. Waar ging het dan mis? Had ik niet genoeg discipline? Ontbrak het me aan wilskracht, of was het iets anders?

Achteraf blijkt het probleem een gebrek aan voorbereiding te zijn. Ik heb de kracht van het waarom niet gebruikt. Ik zal het uitleggen. Toen de chips op waren, leek ik niet genoeg reden te hebben om discipline te handhaven. Misschien heb je een soortgelijke ervaring gehad? Ik rationaliseerde met: “oh, een beetje zal me geen pijn doen”. De waarheid is dat als je eenmaal op die weg begint, het moeilijk kan zijn om terug te keren.

Wat zou in dat geval de juiste voorbereiding zijn? Wat is die kracht van waarom waar ik het over heb? Een geweldige manier om wilskracht te versterken met elke strategie is om daadwerkelijk de redenen op te schrijven waarom het belangrijk is om je aan je plan te houden of je doel te bereiken. Het is een beetje zoals het opslaan van munitie. Het wapentuig verschijnt in dit geval in de vorm van een lijst.

Met een lange lijst van redenen die het plan of het doel ondersteunen, zou ik veel meer reserves hebben gehad om uit te putten toen mijn verdediging in de frontlinie onder druk stond. Toen de goedbedoelende bediende aan het springen was, had ik een kant-en-klare lijst met waaroms moeten hebben om op terug te vallen. Omdat de bediende gewoon aardig was en heel verstandig klonk, plus dat het toch een gratis sample was, had mijn geest moeten reageren met mijn kant-en-klare lijst van waarom ik niet van mijn plan zou moeten afwijken.

Dat is niet gebeurd omdat ik nooit zo’n lijst heb gemaakt. Wat je ook probeert te bereiken in het leven, er zullen ongetwijfeld obstakels en obstakels zijn die gewoon op je pad springen om je te stoppen of te blokkeren. Dit zijn de momenten dat je je lijst nodig hebt. De lijst is jouw kracht. Geen lijst, geen macht.

Wanneer iemand gaat zitten om iets te plannen of een doel te stellen, hebben ze een lijst nodig om hen te ondersteunen in zwakke tijden. Hoe langer de lijst, hoe beter. Zelfs als men de lijst in zijn zak moet dragen, is het de moeite waard. Een lijst met ongeveer 50 redenen, hoewel moeilijk te maken, kan op een belangrijke manier lonen.

Stel je de verbazing van de bediende voor, als ik mijn handige lijstje tevoorschijn had gehaald en voor hem had gelezen. Mijn harnas zou niet zijn doorboord en de klerk zou verder moeten gaan met een meer kant-en-klare prooi of het risico lopen dat de speer van verleiding wordt afgestompt! Geen lijst, geen macht.

Dus, hoe lang is uw lijst?

Dit artikel is alleen voor informatieve doeleinden. Het is niet bedoeld om te adviseren over dieet of gewichtsverlies of over gezondheidskwesties. Als u een gezondheidsprobleem heeft of denkt te hebben, waaronder gewichts- of dieetproblemen, raadpleeg dan uw huisarts voor de juiste diagnoses en behandeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in