Het effect van wandelen op gewichtsverlies: Hoeveel kun je afvallen

0
Het effect van wandelen op gewichtsverlies: Hoeveel kun je afvallen
Het effect van wandelen op gewichtsverlies: Hoeveel kun je afvallen

Wandelen is een populaire en toegankelijke vorm van lichaamsbeweging die talloze voordelen biedt voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Een van de veelgestelde vragen is echter hoeveel gewicht je daadwerkelijk kunt verliezen door te wandelen. In dit artikel onderzoeken we het effect van wandelen op gewichtsverlies en bekijken we enkele factoren die van invloed kunnen zijn. We zullen ook enkele handige tips delen om je wandelroutine te optimaliseren.

Het belang van wandelen als een gewichtsverliesstrategie

Wandelen is een vorm van cardiovasculaire oefening die helpt bij het verbranden van calorieën. Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je consumeert. Een tekort aan calorieën leidt tot gewichtsverlies. Wandelen kan je helpen dit tekort te creëren, vooral als je het regelmatig en lang genoeg doet.

Het aantal verbrande calorieën tijdens het wandelen

Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het wandelen hangt af van verschillende factoren, waaronder je lichaamsgewicht, de snelheid van wandelen en de afgelegde afstand. Over het algemeen kun je stellen dat hoe intensiever en langer je wandelt, des te meer calorieën je zult verbranden. Een gemiddelde persoon van ongeveer 70 kg verbrandt ongeveer 240-300 calorieën per uur door te wandelen met een snelheid van 5 km/uur.

De rol van intensiteit en duur

Hoewel wandelen in een gematigd tempo al voordelen biedt, kan het verhogen van de intensiteit en duur van je wandelsessies je helpen meer calorieën te verbranden en dus meer gewicht te verliezen. Probeer indien mogelijk je wandelsnelheid te verhogen of je sessies te verlengen. Intervallentraining, waarbij je afwisselt tussen snel en langzaam lopen, kan ook helpen om je stofwisseling te stimuleren en meer calorieën te verbranden.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn

Hoewel wandelen een effectieve vorm van lichaamsbeweging is, zijn er andere factoren die van invloed kunnen zijn op gewichtsverlies. Je voedingspatroon speelt bijvoorbeeld een cruciale rol. Zelfs als je regelmatig wandelt, als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zul je niet veel gewicht verliezen. Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedzame voedingsmiddelen is essentieel voor succesvol gewichtsverlies.

Tips om je wandelroutine te optimaliseren

 • Stel realistische doelen: Begin met kleine stappen en verhoog geleidelijk de intensiteit en duur van je wandelsessies.
 • Maak het leuk: Luister naar muziek, podcasts of audioboeken tijdens het wandelen
 • Varieer je routes: Verken verschillende paden en omgevingen om het interessant en uitdagend te houden.
 • Wandelpartner: Vind een wandelpartner om samen mee te wandelen. Dit kan niet alleen de tijd leuker maken, maar ook zorgen voor extra motivatie.
 • Gebruik een stappenteller: Een stappenteller kan je helpen bijhouden hoeveel stappen je zet en je motiveren om je doelen te bereiken.
 • Voeg intervaltraining toe: Wissel tussen sneller lopen en langzamer wandelen om je hartslag te verhogen en meer calorieën te verbranden.
 • Verhoog je wandeltijd: Probeer geleidelijk je wandeltijd te verlengen. Begin met een extra 5 minuten en werk toe naar langere wandelsessies.
 • Maak gebruik van hellingen: Zoek heuvelachtige routes of maak gebruik van een loopband met hellingen om je spieren extra te trainen en meer calorieën te verbranden.
 • Wandelen als onderdeel van je dagelijkse routine: Probeer wandelen op te nemen in je dagelijkse activiteiten, zoals wandelen naar je werk of boodschappen doen.
 • Blijf consistent: Om effectief gewicht te verliezen, is het belangrijk om consistent te blijven met je wandelroutine. Plan vaste wandeldagen en zorg ervoor dat je je eraan houdt.

Overige voordelen van wandelen voor gewichtsverlies

Naast het verbranden van calorieën en het bevorderen van gewichtsverlies, biedt wandelen ook nog andere voordelen die bijdragen aan een gezonde levensstijl:

 • Spierbehoud: Wandelen is een vorm van gewichtdragende oefening, wat betekent dat het helpt bij het behoud van spiermassa. Dit is belangrijk tijdens het afvallen, omdat spieren meer calorieën verbranden dan vetweefsel.
 • Verbeterde stofwisseling: Regelmatig wandelen kan je stofwisseling stimuleren, zelfs na het beëindigen van de wandelsessie. Dit komt door het verhoogde energieverbruik en de verbeterde spiermassa.
 • Versterking van het cardiovasculaire systeem: Wandelen is een effectieve manier om je hart- en longgezondheid te verbeteren. Het verlaagt het risico op hartziekten, verhoogt de bloedcirculatie en verbetert de zuurstofopname.
 • Stressvermindering: Wandelen in de natuur of andere rustgevende omgevingen kan helpen om stress te verminderen en een positief effect hebben op je mentale welzijn. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een gezonde relatie met voeding en gewichtsverlies.

Conclusie

Wandelen is een effectieve en toegankelijke vorm van lichaamsbeweging die kan bijdragen aan gewichtsverlies. Hoewel het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het wandelen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, is het belangrijk om regelmatig en consistent te wandelen om positieve resultaten te behalen. Combineer wandelen met een uitgebalanceerd dieet en andere gezonde gewoonten voor maximale effectiviteit. Vergeet niet om realistische doelen te stellen en het leuk te maken door naar muziek, podcasts of audioboeken te luisteren tijdens je wandelsessies. Blijf consistent en geniet van de vele voordelen die wandelen te bieden heeft voor je algehele gezondheid en welzijn.

Bronnen:

 1. American Council on Exercise. (2018). Caloric Burn Rates: Walking. Beschikbaar op: https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/6088/caloric-burn-rates-walking/
 2. Mayo Clinic. (2021). Walking: Trim your waistline, improve your health. Beschikbaar op: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/walking/art-20046261
 3. Harvard Health Publishing. (2019). Calories burned in 30 minutes for people of three different weights. Beschikbaar op: https://www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/calories-burned-in-30-minutes-of-leisure-and-routine-activities

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in