Wat is metabolisme of stofwisseling?

0
Spa client measuring her muscle mass and a metabolic rate
Spa client measuring her muscle mass and a metabolic rate

Metabolisme is de levens ondersteunende chemische reacties in organismen in je lichaam. De drie belangrijkste doelen van het metabolisme in je lichaam zijn:

  1. De omzetting van de energie in voedsel naar energie die beschikbaar is om cellulaire processen uit te voeren;
  2. De omzetting van voedsel in bouwstenen voor eiwitten, lipiden, nucleïnezuren en sommige koolhydraten;
  3. Eliminatie van metabole afvalstoffen. Deze enzym-gekatalyseerde reacties stellen organismen in staat om te groeien en zich voort te planten, hun structuren te behouden en te reageren op hun omgeving.

Het begrip metabolisme kan ook verwijzen naar de som van alle chemische reacties die optreden in levende organismen, inclusief de spijsverteringen het transport van stoffen in en tussen verschillende cellen, in welk geval de hierboven beschreven reeks reacties in de cellen intermediair (of intermediair) metabolisme wordt genoemd.

Metabole reacties kunnen worden gecategoriseerd als katabolisch: het afbreken van verbindingen (bijvoorbeeld van glucose tot pyruvaat door cellulaire ademhaling); of anabool: de opbouw (synthese) van verbindingen (zoals eiwitten, koolhydraten, lipiden en nucleïnezuren). Meestal geeft katabolisme energie vrij en verbruikt anabolisme energie.

De chemische reacties van het metabolisme zijn georganiseerd in metabole routes, waarbij een chemische stof wordt omgezet door een reeks stappen in een andere chemische stof, waarbij elke stap wordt vergemakkelijkt door een specifiek enzym.

Enzymen zijn cruciaal voor het metabolisme omdat ze organismen in staat stellen om gewenste reacties aan te drijven die energie vereisen en niet vanzelf zullen optreden, door ze te koppelen aan spontane reacties die energie vrijgeven. Enzymen fungeren als katalysatoren, ze laten een reactie sneller verlopen en ze maken ook de regulatie van de snelheid van een metabole reactie mogelijk, bijvoorbeeld als reactie op veranderingen in de omgeving van de cel of op signalen van andere cellen.

Het stofwisselingssysteem van een bepaald organisme bepaalt welke stoffen het voedzaam en welke giftig zal vinden. Sommige prokaryoten gebruiken bijvoorbeeld waterstof sulfideals voedingsstof, maar dit gas is giftig voor dieren. De basale stofwisseling van een organisme is de maat voor de hoeveelheid energie die door al deze chemische reacties wordt verbruikt.

Bronnen:

  1. Metabolism – Wikipedia
  2. Physiology and genetics of sulfur-oxidizing bacteria – PubMed (nih.gov)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in