Wat zijn rimpels?

0
Wat zijn rimpels?
Wat zijn rimpels?

Er zijn fysieke tekenen die laten zien dat een persoon ouder wordt. Een man kan bijvoorbeeld haar verliezen of langzaam veranderen in grijs. Onze huid vertoont ook tekenen en om het te begrijpen, moeten we weten wat rimpels zijn.

De huid bestaat uit 3 lagen

De huid bestaat uit 3 lagen namelijk de opperhuid, de dermis en het onderhuidse weefsel. De buitenste laag namelijk de opperhuid wordt dunner en minder plakkerig naarmate we ouder worden. Dit veroorzaakt op zijn beurt droogheid en omdat dit met 10% per decennium afneemt, kost het meer tijd voordat de huid zichzelf herstelt.

Dit heeft ook invloed op de dermis omdat er minder collageen wordt aangemaakt en de elastische vezels die ons van elasticiteit voorzien ook slijten waardoor onze huid ook doorzakt. We zweten niet zoveel als voorheen, omdat er ook een afname is van het aantal zweetklieren.

Nu we weten waar het kan gebeuren, kunnen we beschrijven wat rimpels zijn, gewoon als ribbels of plooien op een oppervlak.

Maar is veroudering de enige oorzaak van rimpels?

Het antwoord is nee. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan ultraviolet licht, UVA of UVB verantwoordelijk is voor 90% van de huidveroudering. Dit varieert afhankelijk van ras vanwege de pigmentbescherming van de persoon.

Een paar andere studies hebben aangetoond dat rimpels ook kunnen worden veroorzaakt door omgevingsfactoren. Voorbeelden hiervan zijn het roken van sigaretten en vervuiling, omdat dit veroudering kan versnellen door zuurstofvrije radicalen te produceren. Dit zijn deeltjes die worden geproduceerd door veel van de chemische processen van het lichaam en wanneer het in overmatige hoeveelheden wordt geproduceerd, kan het celmembranen beschadigen en niet alleen rimpels veroorzaken, maar ook andere huidaandoeningen.

Snel gewichtsverlies kan ook rimpels veroorzaken

Snel gewichtsverlies kan ook rimpels veroorzaken, omdat u het volume vetcellen vermindert dat rond het gezicht dempt waardoor de huid doorzakt.

Nu we weten wat rimpels veroorzaakt, kan het worden behandeld?

Het antwoord is ja. Sommige dermatologen raden retinoïnezuur aan dat op de huid wordt aangebracht om de spleten op te vullen. Er zijn ook dingen die mensen kunnen nemen, zoals actuele crèmes en zalven om de bovenste lagen van de huid af te pellen, dermabrasie, een procedure om de bovenste laag van de huid te schuren, collageen of botulinum onder de huid te injecteren en laserchirurgie.

Kan iemand een van de genoemde behandelingen volgen?

Het antwoord is nee. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. Wat u ook kiest, u moet de dermatoloog vragen hoe effectief de procedure is, is het veilig, mogelijke complicaties en de ervaring van de professional.

In sommige gevallen is een combinatie van deze procedures noodzakelijk. Het beste deel is weten dat dit uniforme vernietiging en verwijdering van de oude beschadigde oppervlakkige huidcellen veroorzaakt, zodat de gezondere diepere cellen hun plaats op het oppervlak zullen innemen.

Er is niet veel dat mensen kunnen doen om rimpels te voorkomen, omdat dit normaal is naarmate we ouder worden. Maar we kunnen het vertragen door binnen te blijven tussen 10.00 en 16.00 uur wanneer de zon het heetst is en het gezicht te wassen met een milde niet-zeepreiniger. De huid moet droog worden geklopt en in één keer worden gesmeerd met een vochtinbrengende crème op waterbasis, idealiter SPF30-filter om verdere uitdroging te voorkomen.

Nu je weet wat rimpels zijn, kunnen we stappen ondernemen om het uit te stellen of het gewoon te accepteren voor wat het is. Ouder worden is immers een feit van het leven waar we allemaal op een dag mee te maken zullen krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in